SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
BK Astrio
Officiell hemsida

Vad är trakasserier? 

Trakasserier är en form av diskriminering. Enligt lagen är trakasserier är ett agerande som kränker någons värdighet. Det kan vara att någon säger något eller har ett beteende som gör att du känner dig ledsen, förolämpad, hotad, eller illa behandlad.

Trakasserier är ett beteende som är ovälkommet av den som utsätts för dem. Samma beteende kan uppfattas som trakasserier av en person medan en annan person inte blir illa berörd. Det behöver inte finnas en intention att förolämpa eller behandla någon illa för att det ska vara en trakasserier. 

 

Här är några exempel:

 • Att förlöjliga eller skämta om en person eller grupp utifrån sexuell läggning.
 • Att säga nedvärderande kommentarer om en person eller grupp utifrån etniskt ursprung.
 • Att uppmärksamma en persons funktionsnedsättning inför andra på ett sätt som hen tycker är negativt.
 • Att osynliggöra eller använda andra härskartekniker mot en person på grund av ålder. 

 

Sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier är trakasserier av sexuell natur. Det kan till exempel vara ovälkomna beröringar, kommentarer, skämt, förslag, blickar eller bilder som är sexuellt anspelande. Alla kan utsättas för sexuella trakasserier, vilken könsidentitet du har eller din sexuella läggning spelar ingen roll.

 

Här är några exempel:

 • Att titta på eller vissla till en person, på ett sätt som hen tycker är obehagligt.
 • Att kommentera en persons kropp, på ett sätt som hen tycker är obehagligt.
 • Att ta på en person, på ett sätt som hen tycker är obehagligt.
 • Att kalla en person för något som har med sex att göra, och som hen inte tycker känns bra.
 • Att ge en person sexuella förslag, som hen inte vill ha.
 • Att sprida rykten om en person, som handlar om sex eller kropp.
 • Att skicka meddelanden, bilder eller filmer som har med sex att göra, som personen inte vill ha.
 • Att sprida bilder på en person, som inte vill det.

 

Du som blir utsatt definierar vad du upplevt 

Det är du som blir utsatt som avgör vad som är oönskat eller obehagligt för dig. Ibland kan det vara svårt att omedelbart veta om något är OK. Om du känner dig illa behandlad eller bemöt, lita på din känsla och berätta om det. Utgå inte ifrån att du ska behöva tåla saker du upplever jobbiga, som sexistiska skämt eller jargong.

 

Det är aldrig ditt fel om du utsätts

Det är aldrig ditt fel att du blir utsatt, ingen har rätt att trakassera dig oavsett klädsel, livsval eller vilken relation du har till den som utsätter dig. Det är mycket vanligt att den som blir utsatt undviker att anmäla eller berätta. Ofta beror det på oro för att händelsen känns för bagatellartad, att behöva konfrontera utövaren och hur det påverkar arbets- eller studiemiljön. En annan orsak är avsaknaden på tilltro att anmälan leder någon vart.

Om du väljer att berätta kan vi hantera, agera och förändra kulturen så att färre blir utsatta i framtiden. Sannolikt är du inte den enda som blivit dåligt behandlad, därför kan du hjälpa så att trakasserierna upphör. 

 

Avsikt och värderingar

Diskrimineringslagen syfte är att skydda individer från att bli dåligt behandlade men reglerar inte människors värderingar eller åsikter. Astrio har nolltolerans mot diskriminering och trakasserier handlar inte om att begränsa personers värderingar, utan finns för att skydda individer från diskriminerande handlingar. Med andra ord vi får tänka och tycka vad vi vill, men det lagen förbjuder och det Astrio inte tolererar, är handlingar som missgynnar eller kränker personer utifrån diskrimineringsgrunderna. 

 

Säg ifrån 

Det måste inte finnas ett syfte eller en avsikt för att en handling ska räknas som diskriminering. Det kan även handla om okunskap eller oförståelse, om ett beteende uppfattas negativt av den som utsätts. Den som trakasserar behöver förstå hur agerandet upplevs för att det ska bli fråga om trakasserier eller sexuella trakasserier. 

Det är därför viktigt att du som upplever dig trakasserad berättar för den som trakasserar att beteendet är obehagligt och ovälkommet. I vissa situationer är det så tydligt att beteendet är ovälkommet och obehagligt att inga påpekanden krävs.

 

Om någon berättar för dig att ditt beteende upplevs som kränkande är det viktigt att lyssna och försöka förstå. Bli inte defensiv, det är viktigt att tänka på hur andra uppfattar det vi säger och gör, och det finns alltid något att lära sig när någon säger att ett beteende inte är acceptabelt.

 
Hallarna cupen 2023
Följ oss på facebook
Officiella leverantörer
PARTNERS
LADDA NER SPORTADMINS MEDLEMSAPP
Stöd din förening