SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
BK Astrio
Officiell hemsida

SÅ FÖDDES BK ASTRIO
Ett gäng tonåringar utgjorde 1932 –1933 juniorlaget i Söndrums IF. En varm söndagskväll i en vagnsport på Heagård dryftades frågan om att bilda en ny förening. Det var närmare bestämt den 30 juli 1933 och dessa dussintal ungdomar kom överens om att de skulle bilda en ny fotbollsklubb. De visste inte vad den nya klubben skulle heta men var överens om att namnet inte skulle kunna förväxlas med andra klubbnamn. Ungdomarna hade samma dag varit på en match mellan Halmstads Bollklubb ochett österrikiskt lag som hette Austria Wien. Man tyckte österrikarna spelade en attraktiv fotboll och gillade även det utländska namnet som inte liknade något man kände till.

Om det sedan var tryckfelsnisse eller om det verkligen var namnet BK Astrio som man lämnade in för registrering kan man fundera över än i dag.

Föreningen kom redan från början under god vård. Två bröder Nilsson, Stig och Orvar från Heagård, ingick i det nybildade gänget. Sedermera tillkom även lillebror Ulf. Astrio skall vara ytterst tacksamma mot familjen Nilsson på Heagård med moder Lisa i spetsen samt Förvaltaren Knut Bengtsson för det goda fadderskapet som Heagård bjöd på.

Stadgar uppgjordes och för att värna klubben från omstörtningar och revolutionerande omvälvningar som det står i stödföreningens (Astrio-cirkeln) stadgar intogs en paragraf om att ”inga grabbar från Halmstad skall få intagas i föreningen”. Tala om patriotism! Beslutet blev dess bättre inte så långlivat. Under iakttagande av alla tänkbara parlamentariska regler utsågs en styrelse där Ebbe Svensson blev föreningens förste ordförande. Sekretariatet förlades till Heagård och Kalle Lasson fick hand om kassörsjobbet, ett jobb som senare övertogs av Eric Slaider Andreasson.

Den allra första arenan var belägen på Onsjömark, nära Onsjö-Mölla, men det dröjde inte så länge förrän klubben flyttade till ett ställe beläget i höjd med Stängsled. Där utkämpades bara några matcher innan man återigen flyttade, denna gång till fältet mellan gården och arbetsbostäderna. En plats som vi delade med en tillfällig lokal konkurrent, nämligen BK Stjärnan eller Everton som det senare hette och mot vilket det utkämpades ett flertal hårda bataljer.

Efter ett par år på denna plats fick klubben en ny plan anvisad utmed en grandunge mellan Heagård och Mjällby. Där höll klubben till under några år och där uppfördes föreningens första klubbstuga. Nästa flytt som klubben genomförde var till Skogsvallen. Detta var ett område som tidigare tillhört klubbarna Söndrums GoIF och Söndrums IF. Skogsvallen användes förövrigt ända fram till 1999 för vinterträning.

När föreningsmedlemmarna på 50-talet färdades den gamla Eketångavägen i höjd med Bastaliden sneglades det längtansfullt mot Örnäsområdet och man såg i andanom hur förträffligt en idrottsplats skulle kunna placeras där. Tanken föreföll utopisk för kyrkan ägde marken och hade den utarrenderad. Men när Söndrums Kommun i mitten av 50-talet inköpte hela fastigheten för bostadsplanering beslutade kommunledningen i fullständig enighet att se till att även den idrottande delen av Söndrumsborna skulle få tillgång till en lämplig arena för sitt idrottsutövande. En kommitté tillsattes med energiske förre HBK-ledaren Torsten Wiberg som ordförande. Han var sedan några år Söndrumsbo och kommittén arbetade intensivt för att få en ny arena tillstånd.

Arbetet utmynnade i att en härlig fredagskväll den 18 juli 1958 den legendariske trollgubben Sven Rydell inför nära 2000 personer invigde en av Hallands bästa idrottsplatser. I samband med invigningen döptes idrottsplatsen till JUTARUM. Namnet kom från en tävling där kombinationen Jutagård, som den på platsen belägna gården en gång hette, samt Söndrum fick flest röster. Idrottsplatsen blev under 41 år BK Astrios hemmaarena och där skulle mycket hända och stora framgångar skördas.

Efter många år av trångboddhet inleddes 1995 planerna på en ny flytt. Klubben hade under 70-talet och 80-talet vuxit kraftigt och tvingats sprida ut verksamheten på alla tänkbara gräsplättar runtom hela Söndrum. Det jobbades intensivtoch under 1997 presenteras ett förslag att få möjlighet till att bygga en ny arena uppe vid Hallägraskolan. Projektet var givetvis inte omtyckt av alla men det var ett pris som fick betalas för att få en ny arena med tillräckligt antal planer och omklädningsrum samlade på ett och samma ställe.

Till säsongen 2000 var den nya grusplanen färdig och under våren kunde seniorlagen använda A-och B-planerna. Efter sommaren var också sportfältet färdigt och hela föreningen kunde träna och spela på samma plats! Tyvärr fördröjdes byggandet av klubblokal och omklädningsrum vilket innebar att man fick leva i provisoriska baracker och containrar under ett par års tid. Klubblokalen fick inhysas i ett gammalt daghem på Mandolinvägen men i februari 2002 var även byggnaderna färdiga och vi kunde flytta in på riktigt i den nya arenan.

Vid invigningen den 17 augusti 2002 döptes den till Söndrums IP och med sin belägenhet med utsikt över Heagård kan man säga att klubben flyttat tillbaka till området där allt en gång började.

Den fram till då största idrottsliga framgången kom 1980 när man vann division och 3 och kvalspelade till division 2 Södra som var dåtidens näst högsta serie. Man mötte Västra Frölunda, Trelleborgs FF och Alvesta och inledde hemma mot Alvesta. Tyvärr förlorade man och när det blev förlust även i andra matchen borta mot Trelleborgs FF var kvalet över och sista matchen mot Västra Frölunda spelades inte då kvalet redan var avgjort. Trelleborg och Frölunda avancerade till division 2 och har ju sedan också spelat i Allsvenskan.

Nästa stora framgång är på damsidan. En damsektion hade bildats på hösten 1978 och i slutet av 80-talet inleddes marschen uppåt i seriesystemet. 1987 vinner man division och året efter division 2. Efter endast ett år i näst högsta serien vinner man 1990 division och BK Astrio spelar för första gången i allsvenskan! Den allsvenska sejouren blir tyvärr endast ettårig men man har etablerat sig i division 1 och spelar där under hela 90-talet. 1999 vinner man serien och avancerar för andragången till Allsvenskan. Även denna gång blir sejouren ettårig men spelar fram till 2005 i division 1 eller 2 vilket innebär att damlaget under 18 raka år spelat i förbundsserierna! 2020 vinner damlaget div 2 Västra Götaland och tar steget åter upp i div 1.

Andra stora framgångar är herrarnas spel i division 2 under säsongerna 1991-1993. Under alla dessa år har BK Astrio producerat många duktiga fotbollsspelare. De mest kända är Mats Jingblad och Erik Wahlstedt som båda spelat allsvenskt och representerat landslaget. Mats spelade i HBK och gjorde 8 A-andskamper och har sedan blivit framgångsrik tränare med uppdrag både i allsvenskan och utomlands.

Vidare har klubben producerat division 1 spelare i Stefan Jönsson och Nils Bäckström. För dagen har Alexander Bornhagen, född 1989, nått längst och är på gränsen till Superettanlaget Falkenbergs FF:s A-lag. Per Gulda, född 1991, och Abuu Eriksson, född 1992, har båda representerat respektive pojklandslag. Bakom dessa står fler talanger på rad... Även på damsidan har vi haft en rad elitspelare, såväl i egen dräkt som i andra allsvenska lags dräkter. Ulrika Björn har representerat damlandslaget 9 tävlingsmatcher och flertalet träningsmatcher. Jennie Stierna har spelat i blågult U23  och blivit Nordisk mästare med Sverige. Jennie Stierna fick representera BK Astrio och damfotbollen vid invigningen av Halmstad Arena 2009. 2020 har fyra damspelare deltagit vid landslagssamlingar eller läger dessa är Wilma Leidhammar, Meja Staffansson, Isabella Grundström och Lovisa Brogren.

BK Astrio är namnet, Söndrum adressen!
 
Materialleverantörer
Partners
Våra samarbetspartners
Stöd din förening