Om att ingripa
Att ingripa behöver varken vara svårt eller ställa stora krav på mod. Vi ger några tips på vägen. Det viktigaste är att börja, fortsätta och hålla igång så kommer det snart bli som vilken vana som helst. Du kommer kanske märka att det smittar av sig och snart ni är fler som hjälps åt.
Tränare, ledare och äldre spelare har särskilt stort ansvar
Maktsituationen kan göra det extra svårt att förhålla sig till saker som händer vid träningar och matcher eller i samband med omklädning. Här behöver du som ansvarig eller tränare ta extra hänsyn och ha koll på läget för att alla ska känna sig bekväma. För dig är det extra viktigt att tydligt visa om du ser något som inte är OK. Visa både stöd för den som utsätts och markera mot den som skapade situationen.
Tips för att ingripa och stötta
Om det känns rätt...
- ...säg ifrån på en gång. En markering gör otroligt mycket, det avbryter situationen och uppmärksammar både den som skapar situationen men även andra betraktare. Att säga ifrån behöver inte vara mer avancerat än en kort markering som ”vad sa du?” eller ”Det där var inte OK, så pratar vi inte med varandra här.”
- ...säg ifrån vid annat tillfälle. Det kan vara lättare att ta en person till sidan och berätta att man såg situationen och hur man upplevde den. Kom ihåg att du som säger ifrån inte är den som skapat situationen, utan den andres ansvar.
- ...ställ dig omedelbart på den utsattes sida. Antingen genom att placera dig strategiskt mellan den som utsätts och den som utsätter. Du kan även avbryta det som händer och avleda situationen genom att rikta uppmärksamheten till den som utsätts, t.ex. ”Du, kan inte du visa mig var du hittade de där goda snittarna?”
Det kan vara en bekräftande blick under tiden eller direkt efter, att fråga ”Är du OK? Jag såg/hörde vad som hände.” Du kan också ställa dessa frågor på mail om det känns svårt att ta det där och då. Då visar du ditt stöd och personen kan känna sig mindre utsatt. Att visa omtanke är aldrig fel, även om det inte råkade vara något just då.
- ...meddela en annan kollega/student eller vän. Be om råd och tips på hur du kan gå vidare eller göra nästa gång.
- ...prata med din närmsta tränare eller ansvarige och uppmärksamma hen på situationen. Om det är en situation du sett förut, är det synnerligen allvarligt och ledarens skyldighet att titta på det.
- ...berätta på Trygg i Astrio - du kan välja att göra det anonymt om du föredrar det.